Termonet i Tebstrup

Hvad?
Siden sommeren 2023 har en flok lokale borgere fra Tebstrup og omegn arbejdet intensivt på at få etableret termonet i Tebstrup. Årsagen er de stigende udgifter for husejerne til opvarmning af boligen – samt at det ikke er muligt at få fjernvarme til Tebstrup.

Borgermøde den 18. september 2023

Lokalrådet Ejer Bjerge var vært for et meget velbesøgt borgermøde om termonet den 18. september 2023 i Tebstrup Forsamlingshus. På mødet deltog:

  • Foreningen Termonet
  • Skanderborg Kommune
  • En lokal ejendomsmægler
  • En lokal VVS-mand

Jeg var ikke med til borgermødet – hvad blev der fortalt på mødet?

Det kan du læse lige her:

Foreningen Termonet
Søren Andersen fra foreningen Termonet præsenterede konceptet omkring et termonet som varmekilde. Termonet minder grundlæggende om jordvarme, hvor man har fælles rør/slanger i jorden og typisk en varmepumpe i hver tilsluttede ejendom.

Termonet kan etableres til alt fra nogle få huse op til flere hundrede huse.

Termonet kan være et alternativ til klassisk fjernvarme de steder, hvor dette ikke er en mulighed.

Skanderborg Kommune
Susanne Skårup fra Skanderborg Kommune viste et kort over Tebstrup, hvor man kan se de registrerede varmekilder.

Kommunen vil gerne støtte med gode råd og betaling af undersøgelser, men kommunen må ikke støtte direkte ved anlæg og drift. Det skal køres i et lokalt AMBA eller lignende.

Der kan være et issue i forhold til strøm, hvis alle får varmepumper, men dette gælder også elbiler m.m.

Et Termonet kan etableres på cirka to 2 år, hvis man ved, hvad man vil.

Brian Svit, ejendomsmægler:
Den lokale ejendomsmægler fortalte, at det er sværere at sælge et hus med oliefyr og gas. Ved fjernvarme er folk trygge med det samme, og varmekilden betyder noget for prisen.

Grøn og klimavenlig opvarmning gør det nemmere at sælge et hus.

Peter Eriksen, VVS:
Den lokale VVS-mand fortalte om varmepumper, dimensioner og priser på jordvarmeanlæg.

Der kan måske være et issue med højt tryk i rørene, hvis anlægget skal nå op til Landsbyordningen, hvor der er omkring 50 meters højdeforskel.

Borgermøde den 13/11-2023

Godt 40 fremmødte borgere deltog i mødet, og det blev et rigtig godt møde. Henrik Bielefeldt præsenterede sin screening af byen og hvorfor det er oplagt at varme vores huse op med termonet. Ønsker du at læse screeningen, så tryk HER.

Skriftlig opbakning

Skanderborg Andelsboligforening, der i øjeblikket har 16 boliger i Tebstrup – og forventer at bygger op til 40 yderligere boliger i Tebstrup – er meget positive for at støtte op om det nye termonet, hvis de kommende undersøgelser viser, at projektet er økonomisk bæredygtigt. Dette vil betyde, at de 16 nuværende boliger vil kunne tilsluttes fra start, og de nye boliger kan tilsluttes, når de bliver opført, hvilket forventeligt sker i 2027 eller 2028.

Med venlig hilsen Erling Weber Jensen Direktør Skanderborg Andelsboligforening

Tebstrup Brugsforening er positive og støtter op om et eventuelt termonet i Tebstrup. Brugsen har opvarmning ved oliefyr (lille forbrug), men vi har en del overskudsvarme fra vores køler- og fryseanlæg, som muligvis kan være interessant for projektet.  

Med venlig hilsen Jens Christian Huusmann Formand for Tebstrup Brugsforening

Skanderborg Kommune. På Ejer Bavnehøj-skolen har vi et gammelt pillefyr, som vi, indenfor ikke alt for mange år skal til at skifte ud. Så hvis det er muligt, vil vi meget gerne tænkes ind i den løsning, man vælger i Tebstrup.

Med venlig hilsen Nana Møller Clausen Bygningskonstruktør Skanderborg Kommune

Hvad så nu ?

Sustain skal udarbejde en projektforslag. Dette vil blive fremlagt den 26/02-2024 i Tebstrup Forsamlingshus. Tilmelding til mødet kommer senere.

Hvor kan jeg læse mere?

Termonet på Ejer Bjerges hjemmeside
Vi opdaterer jer om arbejdet med termonet lige her på Ejer Bjerges hjemmeside.

Termonet på Facebook
Alle interesserede kan følge med i arbejdet på Facebook-gruppen her

Vi vil høre din mening!
Hvad tænker du om termonet? Lad os høre din mening her – og dit svar er IKKE bindende:

Hvem kan jeg spørge?
Alle spørgsmål om termonet i Tebstrup kan stilles til Jesper Stoltenberg. Måske kan han svare – og ellers finder han den rette til det! Mobil: 61 30 93 69 – Mail: jesper@ejerbjerge.dk